טיפול נפשי אונליין
אנו בעידן חדש בתחום הבריאות והטיפול, למגוון רחב של קשיים, הודות לאינטרנט. לפי ויקיפדיה- הרעיונות של telemedicine ו- e-health מתארים את רוחב היריעה של שירותי בריאות מרחוק. בתחום הטיפול המקוון, המכונה גם טיפול און ליין (ובאנגלית cyber-therapy, tele-therapy or e-therapy), האפשרויות הרווחות הן: מפגשי און ליין עם פסיכותרפיסט/ית; תוכניות מקוונות לעזרה עצמית בשילוב עם פסיכותרפיה; שיחת וידאו; תמיכה מקצועית דרך מייל, צ'אט וסביבות מקוונות.
המאמר הנוכחי יתמקד באפשרות של שיחת וידאו. בסקירת מחקרים מהעולם בתחום הטיפול המקוון, זוהי הגישה השנייה השכיחה ביותר לטיפול, אחרי תוכניות לעזרה עצמית בשילוב עם שיחות פסיכותרפיה בסיום כל מודולה. מחקרים מראים שלמרות ההבדלים המובנים בין טיפול פסיכותרפי מסורתי פרונטלי, לטיפול מקוון, הרי שטיפול בשיחות וידאו חולק מאפיינים עם הטיפול המסורתי של קשר ויזואלי ושמיעתי עם המטופל/ת.
מה זה בכלל טיפול און ליין?
טיפול און ליין, הוא טיפול פסיכותרפי (טיפול בשיחות) לכל דבר ועניין. במקום להיפגש בקליניקה של המטפל/ת, המטופל/ת והמטפל/ת נפגשים ביום ושעה קבועים מראש כמו בעבר, רק כל אחד נמצא בחלל פיזי במקום אחר, והמפגש הוא באמצעות שיחת ווידאו שבה השניים רואים זה את זו, לרוב רק את פלג הגוף העליון והפנים או רק הפנים.
למי מתאים טיפול און ליין בוידאו?
טיפול און ליין מתאים למבוגרים לטיפול פרטני או הדרכות הורים, או מתבגרים מגיל 14 ואילך, כשהטיפול מבוסס שיחה.
הטיפול מתאים לא.נשים עסוקים מאוד, שמתקשים לפנות שעתיים בשבוע ללו"ז (הנסיעה לטיפול וחזרה ממנו, החניה והטיפול עצמו) אבל 50 דקות מהבית או ממקום העבודה, יותר ריאלי עבורם.
כמובן שהשירות מתאים מאוד לא.נשים שמיודדים עם השימוש במחשב, נהנים מהנוחיות של קבלת השירות עד הבית, כך שנאפיין אותם כצרכני שירותים ומוצרים ברשת.
לבסוף, הטיפול מתאים לא.נשים עם קשיי נגישות ממגוון סיבות-
-
יישוב מגורים מרוחק או מגורים בחו"ל באיזור בו אין מטפל/ת בעברית
-
היעדר תחבורה מתאימה
-
א.נשים המרותקים לבית מסיבות פיזיות (כגון נכות או מחלה), נפשיות (כגון המנעות חברתית) או אחרות
למי הטיפול אינו מתאים?
-
לילדים וילדות בגיל שבו הטיפול מתמקד באמצעים השלכתיים, כמו משחק או אמנות
-
לא.נשים עם מחלות נפשיות קשות דוגמת דכאון מז'ורי, בי- פולאריים, נטיות אובדניות ועוד
-
א.נשים טכנופוביים שחוששים מטכנולוגיה ומחשבים
אז אם זה און ליין, האם זה אומר שזה זול יותר?
לא. המטפל/ת מקיימת את שיחות הטיפול מהקליניקה שלה, משקיעה בדיוק את אותו הזמן שהייתה משקיעה בטיפול פרונטלי, ואת אותם המשאבים הרגשיים, הידע והיכולות שלה. יתר על כן, השירות מנגיש טיפול לא.נשים שזמן עבורם הוא המצרך היקר ביותר, כך שלמרות המחיר הזהה לטיפול פנים אל פנים- עבור אותם א.נשים טיפול און ליין נחשב זול יותר, כי הוא מפנה להם שעה יקרה בלו"ז.
מה צריך בשביל טיפול און ליין?
כל מה שצריך הוא מסך ורמקול. רצוי לקיים את המפגש דרך מחשב נייח, אם כי ניתן לקיימו גם באמצעות הסמארטפון. ניתן להיפגש באמצעות שיחת ווידאו בוואטסאפ, או דרך אפליקציה או תכנה ייעודית דוגמת zoom, שבה הגישה היא לחדר פרטי עם קוד מסוים; יש אפשרות גישה לאזור המדמה חדר המתנה וירטואלי עד לפתיחת המטפל/ת את "הדלת" לחדר הפרטי לטיפול, ממש כמו בקליניקה הפיזית.
מה החסרונות בטיפול און ליין?
1. הרבה מהמחוות הגופניות מובעות בפנים, ואותן רואים גם בטיפול מקוון ואפילו יותר מקרוב. עם זאת, באופן אובייקטיבי חלקי גוף אחרים נסתרים מן העין דוגמת טיפוף עם הרגל על הרצפה.
2. תקלות טכנולוגיות- הגם שאינן שכיחות, עשויות לקרות, דוגמת דיליי או תקלת שמע.
3. אינו מתאים לטיפול במשחק ובאמצעים השלכתיים אחרים.
האם זה לא בעייתי לקיים את המפגש מרחוק? הרי יש חשיבות לחלל- לחדר הקליניקה
אכן לחלל הקליניקה יש משמעות רבה, וכדי לפצות על היעדרה, ניתנות למטופל/ת הנחיות ברורות לגבי מיקום המפגש מבחינתו- חדר סגור בלי הפרעות, זהו תנאי מקדים והכרחי לקיומו של המפגש הטיפולי. הגמישות לגבי מקום המפגש, מהווה גם יתרון למשל, לא.נשים העובדים מהבית, כך שבשעות הבוקר כשכולם יוצאים לעבודה, יש להם אפשרות לענות על התנאים בקלות רבה יחסית לצורך 50 דקות טיפול.
האם זה בכלל אפקטיבי?
תחום הטיפול המקוון הוא חדש במונחי מחקר, בפרט בתחום הדינמי – שבו מחקרים אורכים שנים רבות. נראה כי עדיין כמות המטפלים הדינמיים שמציעים שירות מקוון, מועט יחסית למטפלים קוגניטיביים התנהגותיים למשל, ולכן מדובר בטריטוריה חדשה למטופלים ולמטפלים גם יחד. עם זאת, בהתייחס לטיפולי CBT, מחקרים מצאו שיעילות הטיפול און ליין הייתה זהה לטיפולים בקליניקה. כמו כן, מניסיון אישי ושל קולגות - מטפלי און ליין נוספים- המטופלים/ות מדווחים על שביעות רצון גבוהה מהשירות, ומדווחים על הטבה משמעותית בחייהם בעקבות הטיפול.