top of page
שיר דרור, הרצליה

איך נוכל לרתום את הילדים טוב יותר לשיתוף פעולה קבוצתי?


שוברים את הראש איך לעודד את הילדים לשתף אתכם פעולה בבית ומחוצה לו? נסיעות ברכב הן סיוט מתמשך של ריבים בין הילדים? מוטרדים מרמת חוסר שיתוף הפעולה בין האחים והאחיות? מסתבר שיש דרכים פשוטות יחסית להגביר את רמת המוטיבציה לשיתוף הפעולה בין ילדיכם לבין עצמם ובינם לביניכם.

היכולת לעבוד בקבוצה, תוך שיתוף פעולה – היא יכולת חברתית חשובה, שיש לה השלכות רבות על חייהם של בני האדם בתחומים שונים – קשרים חברתיים, תעסוקה ומשפחה.

המחקר

במחקר שהתפרסם לאחרונה ב journal scientific report מטעם החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת לינקולן שבבריטניה, בדקו איך אלמנט התחרות בין קבוצות ילדים – משפיע על מידת שיתוף הפעולה ביניהם.

במדגם שכלל 120 ילדים בגילאי 3-10 נעשתה השוואה בשני תנאים: קבוצת ילדים שיש לה משימה קבוצתית, וקבוצות ילדים שיש להם משימה קבוצתית ובנוסף מתקיימת ביניהם תחרות. החוקרים מצאו, שבתנאי שבו הוסיפו תחרות בין קבוצות – מידת שיתוף הפעולה הפנים קבוצתי גבר. כמו כן, מצאו החוקרים שמידת שיתוף הפעולה בתוך הקבוצה בתנאים של תחרות, עולה ככל שגיל הילדים עולה. אחת הסיבות לכך נבעה מכך שהמחקר תוכנן להישגים שמצריכים יכולות מתמטיות, שילדים בני 6 ומטה עדיין לא שולטים בהן היטב.

לטענת החוקרים שיתוף פעולה בין ילדים בקבוצה בתנאי תחרות, יכול להיות תגובה ל'איום' חיצוני ללא קשר למיקסום תוצאות. ההנחה היא שמדובר בהתנהגות אנושית שהתפתחה אבולוציונית מהתקופה בה עדיין היינו יונקים חסרי אונים. תקופה שבה 'רגישות' לאיום מבחוץ הובילה להתנהגות מולדת (נתינה חברתית) ולתגובה רגשית (אושר או אשמה) שאינן קשורות בהכרח לאסטרטגיות של קבלת החלטות.

לצד זאת מבהירים החוקרים, המחקר הנוכחי לא נותן מענה לשאלה האם העלייה בשיתוף הפנים קבוצתי בתנאי תחרות נבע כתוצאה מניסיונותיהם של הילדים להתעלות בביצועיהם על אלו של הקבוצה המתחרה, או כי רצו להיות לשתף פעולה טוב יותר עם עמיתיהם לקבוצה או שאולי מתוך תמריץ פנימי בכלל. יתר על כן, המחקר במתכונתו הנוכחית אינו מאפשר לדעת האם תפיסת תנאי התחרות נבעה מתיאור התסריט של החוקרים או מתוויות הקבוצה שסייעו לילדים להבחין את עצמם קטגורית אלו מאלו.

מה בעניין תחרות בין אחים?

אחים ואחיות – לא משנה כמה ריבים יש ביניהם, יטו להתאחד כדי להתגונן מפני גורם מבחוץ. כדברי הפתגם: אני נגד אחי, אחי ואני נגד בן דודי, בן דודי, אחי ואני נגד כל העולם". עם זאת, הטרגדיה הגדולה היא שלעתים קרובות מדי לאחים ולאחיות יש יחס רגשי שונה מאוד זה אל זה. החדשות הטובות הן, שיחסי אחים הם דינמיים ויכולים להשתנות במהלך החיים מקצה לקצה (אברמוביץ', 2016).

כהורים לילדים רכים בשנים, מומלץ לתווך את הכוונות והצרכים של כל אחד מהצדדים, כדי לעזור לילדים לחשוב על עצמם ועל האחר. בגילאים מאוחרים יותר, מומלץ לאפשר לילדים לנהל את מאבקי הכוח בינם לבין עצמם מבלי להתערב, כל עוד לא מעורבת אלימות בהם אלימות. כשמתרחש אירוע אלים יש להפריד בין האחים מידית, להביע עמדה מתנגדת ונחרצת. לא להתפתות לנקוט צד או עמדה, כי מראית העין יכולה לבלבל. זכרו כי זהו ארגז החול של מערכות יחסים, בו האחים מתנסים, לומדים מטעויות ו"מחשבים מסלול מחדש". אם תפריעו להם, הרי שהם יתקשו לרכוש את הכלים הללו שכל כך חיוניים להם להמשך חייהם.

אז מה אפשר לעשות עם המידע הזה?

כל אירוע שיכול לעורר חיכוך, אפשר עם קצת מחשבה מקדימה והשקעה להפוך לאירוע שיעבור בשלום:

  • תחרות במקום איומים – במקום להגיד "עד שלא תאספו את הלגו, אין טלוויזיה...", אפשר לחלק את ההורים והילדים לקבוצות ולומר "לפני טלוויזיה - אבא ויובל אוספים את כל החלקים האדומים וצהובים, רון ואני את כל הירוקים והכחולים. בואו נראה מי מצליח יותר מהר". התחרות יכולה להפוך את איסוף המשחקים למשחק בפני עצמו ולעודד אדרנלין וצחוק במקום מרמור.

  • משחקים בנסיעה – עבור רבים, עצם המחשבה על נסיעה קצרה כממושכת ברכב עם הילדים היא מתכון לכאב ראש. רמת החיכוך בתוך המיכל הקטן היא גבוהה ושלא כמו בבית - אי אפשר להרחיק בין הניצים. אז כפי שנאמר – מעשה ראשית במחשבה תחילה – הכינו מספר רעיונות למשחקים בנסיעה, בהתאם לגיל הילדים, חלקם אינם מצריכים שום דבר מיוחד מלבד יצירתיות: ילדים מול הורים – צריכים למצוא כמה שיותר אופנועים/ רכבות/ מכוניות כסופות במהלך הנסיעה ולצבור ניקוד; חידות על חיות לפי רמת קושי של הילדים שממצאים על הדרך; שרשרת מילים, כל אחד מתחיל מילה באות האחרונה של המילה הקודמת וכן הלאה כיד הדמיון הטובה עליכם.

  • חידון קניות – מצריך מעט השקעה בבית, אבל חוסך הרבה כאב ראש וחיכוכים בשטח... הכינו רשימת קניות מראש והבהירו לכל ילד שיוכל לקבל צ'ופר אחד בלבד, ששוויו יהיה כמספר הנקודות שיצבור. חלקו את הרשימה לשניים, כל ילד צריך לאסוף את המוצרים ברשימה שלו. כל מוצר מדויק שהביא לעגלה מזכה אותו בחצי נקודה או נקודה – בהתאם לאורך רשימת הקניות שיש בידיכם.

  • מאסטר שף אצלכם בבית – אפשר להפוך את הילדים לשותפים פעילים בהכנת הארוחה. ילדים שיקבלו משימה להכין מנה ביחד, כשאימא או אבא מכינים מנה מתחרה, יכולים לגלות מוטיבציה רבה לעשייה לעומת בקשה פשוטה מהם לקחת חלק בהכנת האוכל.

את הדוגמאות הללו אפשר להרחיב למגוון רחב של אירועי יום יום, כיד הדמיון הטובה עליכם.

עם זאת, חשוב לזכור שחוץ מנושא הגיל של הילדים, יש היבטים נוספים שמשפיעים על מידת שיתוף הפעולה של הילדים. מגדר למשל הוא אחד מהם – בעוד שבנים מגיבים טוב לתחרות, שממריצה אותם לעשייה ובאה להם באופן טבעי, הרי שבנות נוטות מטבען לשיתוף פעולה. ישנם כמובן גם אפיונים אישיים, דוגמה אישית של ההורים ודמויות משמעותיות אחרות בחיי הילדים ועוד. בהצלחה!

ביבליוגרפיה

Majolo, B., & Maréchal, L. (2017). Between-group competition elicits within-group cooperation in children. Scientific reports, 7.‏

Wave
bottom of page