top of page
תמונת הסופר/תשיר דרור, פסיכותרפיסטית בהרצליה

כ 6% מהנשים סובלות מזה: וגיניזמוס, האם זו קללה?

עודכן: 23 במאי 2023


"מה לא בסדר אצלי שזה כואב לי?"
"נמאס לו כבר להיות כל כך עדין איתי, והאמת שאני מבינה אותו"
"אני מרגישה אשמה"

כאבים המקשים על קיום חדירה, זו אחת הבעיות המיניות השכיחות בקרב נשים. הגורמים לכך עשויים להיות גורמים גופניים, או פסיכולוגיים. לעיתים קרובות קיימות מספר סיבות לבעיית הכאב (למשל, סוציאליזציה לחינוך מיני שמרני, חוסר ידע וניסיון מיני ראשון כואב ומבהיל או טראומה מינית).


וגיניזמוס זוהי התכווצות בלתי רצונית ומתמשכת של שריר פתח הנרתיק, המקשה או מונע מנשים לקיים יחסים מין בחדירה, ולעיתים קשה מקשה על שימוש בטמפונים, על בדיקות גניקולוגיות פנימיות או כל מגע שהוא באזור הוגינה.

מקובל לדבר על שכיחות הנעה בין 6-1 אחוזים באוכלוסיית הנשים, אם כי קיימים מחקרים בהם דווחה שכיחות גבוהה יותר ומדברים על תת דיווח על רקע בושה או חוסר הבנה כי מדובר במצב פתיר.



יערה: היינו שנתיים יחד. אף פעם לא נמשכתי אליו מדי. הוא תמיד היה החבר הכי טוב שלי, ונהיינו זוג בעיקר כי הוא רצה ואני לא רציתי לאבד אותו. פתאום התחילו לי כאבים והם רק הלכו והתגברו. לא הצלחנו לקיים יחסי מין מלאים. זה היה נורא. מצד שני גם לא כל כך רציתי. שנה אחרי כן, אחרי שנפרדנו הכרתי גבר חדש והבעיה נעלמה כלא הייתה.

הסיפור של יערה ממחיש איך לפעמים הגוף מספר לנו את מה שאנחנו לא מעזים לספר לעצמו. במקרה שלה, היא לא רצתה את בן זוגה, ולא הצליחה להינתק ממנו בדרך אחרת, אז הנפש עשתה "טריק" והשיגה את מבוקשה באמצעות הגוף. כביכול אם הגוף אינו מסוגל, היא אינה אשמה. כך הצליחה להימנע ממגע מיני עם בן זוגה ואפילו לא הייתה מודעת לכך שהבעיה נבעה מגורם פסיכולוגי.

יפה: נפגעתי מינית בנעוריי. הפגיעה הזו גרמה לי לחוסר אמון בגברים וכל פעם ששכבתי עם גבר, הרגשתי כאבים והתכווצויות בנרתיק. חשבתי שזה העונש שלי, ושלתמיד אצטרך לסבול מכאבים, או פשוט לוותר על זוגיות, כי איזה גבר ירצה אישה שהוא לא יכול לשכב איתה? כשהכרתי את אהרון הבנתי שמצאתי את ה-גבר בשבילי. הוא היה עדין, מתחשב, ועדיין הכאבים המשיכו. בזכותו ניגשתי בסוף למטפלת מינית. התביישתי כל כך, חשבתי שעשיתי משהו לא בסדר, הרגשתי סוג ב' והאמנתי שזה מגיע לי. רק בטיפול הזה לראשונה הבנתי שהגוף שלי מגיב לטראומה שעברתי. המטפלת הסבירה לי שאני מגיבה בצורה נורמלית למצב לא נורמלי. לימדה אותי לתרגל מדיטציה, ללמוד להרפות את הגוף. לקבל את זה שעברתי טראומה, להתחיל להאמין שאני לא אשמה במה שקרה. שלא "ביקשתי את זה" כמו שהוא נהג לומר לי. אהרון הוא המתנה של החיים שלי, והטיפול שהוא שלח אותי אליו הייתה המתנה השנייה.

ארזה אשכנזי מסבירה ש"הטיפול במקרה כזה מתמקד בעיבוד וטיפול בקשיים הרגשיים שעולים יחד עם תרגול אמצעים התנהגותיים להקלת מתח".


ארגז הכלים של אמצעים התנהגותיים יכול להיות מתחום ה CBT או המיינדפולנס כגון: שינוי דפוסי חשיבה מ"אני אשמה" ל"כואב לי כי עברתי טראומה, הכאב הוא תגובה נורמלית למצב לא נורמלי"; מדיטציה לשחרור והרפיה שיכולה באמצעות נשימות או מדיטציה של סקירת גוף, לסייע גם בלמידת הרפיה של אזור הנרתיק, תוך שימוש גם בטכניקות של חשיפה הדרגתית לנושאים המיניים ועוד.


מטפלת מינית לעולם לא תגרום לך להרגיש אשמה.


מטפלת מינית לעולם לא תשפוט אותך.


מטפלת מינית לעולם לא תאלץ אותך לעשות משהו שלא מתאים לך או שאת לא רוצה.


רוצה לשמוע עוד?


צרי קשר עם מרכז דרור לנפש בטלפון 0778040210 בהודעת ווטסאפ 0553180535


Comentarios


Wave
bottom of page