top of page
תמונת הסופר/תשיר דרור, פסיכותרפיסטית בהרצליה

מה זה ועדת זכאות ואפיון או צוות רב מקצועי?

עודכן: 11 בנוב׳ 2020



ועדת שילוב היא ועדה שקבעה את זכאותו של ילד עם צרכים מיוחדים לקבל תמיכה וסיוע מוגברים במסגרת חינוך רגילה.

החל משנת הלימודים תש"פ (2019-2020) צוות רב-מקצועי המכונה ועדת זכאות ואפיון מחליף את ועדות השילוב בכל מוסדות החינוך.

ועדת זכאות ואפיון הינה מתוקף תיקון לחוק החינוך המיוחד מיולי 2018.


מטרות וסמכויות הועדה כוללות:

  1. קביעת רצת התפקוד וצרכיו של התלמיד המופנה לוועדה, על סמך תפקודו בתחומים השונים- קוגניטיבי, פדגוגי, רגשי, חברתי, וכן בהיבטי תפקודי העצמאות, התקשורת וההתארגנות שהתלמיד מפגין.

  2. דיון בזכאות התלמיד לקבל שירותי חינוך מיוחד על בסיס הדיווחים מכלל הגורמים המקצועיים שבאים עם התלמיד במגע. דירוג תלמיד נעשה על רצף 1 עד 4, כאשר 1 זהו התפקוד הגבוה ביותר ו-4 התפקוד הנמוך ביותר.

  3. במידה והתלמיד מיועד להישאר במסגרת החינוך הרגיל, הועדה קובעת מה סל השירותים לו הוא זכאי במסגרת זו לאור צרכיו.

מי מופנה לוועדה?

  • תלמיד עם מוגבלות* הלומד בכיתה רגילה שמבקשים לבחון את זכאותו למעבר לחינוך המיוחד, או תלמיד בחינוך המיוחד שמופנה לבחינת זכאותו לשירותי חינוך מיוחדים בחינוך הרגיל.

* לקות למידה או הפרעת קשב וריכוז הפרעות התנהגותיות – דוגמת ODD הפרעות רגשיות – כגון חרדה עיכוב התפתחותי או שפתי חשד למוגבלות שכלית התפתחותית או תלמיד עם מוגבלות: אבחנה על רצף האוטיזם, עיוורון או מוגבלות בראייה, חירשות או מוגבלות בשמיעה, מוגבלות פיזית, הפרעות נפשיות, מחלות ותסמונות נדירות לוחות זמנים

ההגשה לוועדה צריכה להתבצע על ידי בית הספר עד ל 31.3 לכל המאוחר, כשהועדות מתכנסות במהלך החודשים אפריל-מאי. כל חריגה ממועד זה, מצריכה בקשה לוועדה חריגה וההחלטה לגבי התכנסותה אינה מובטחת.


הרכב הועדה

בוועדה יושב צוות רב מקצועי הכולל את הגורמים הבאים:

יו"ר הועדה – עובד משרד החינוך שאמור להיות עם הניסיון והמומחיות בתחום החינוך המיוחד

נציג מחלקת החינוך העירונית, בעל ניסיון והכשרה בחינוך המיוחד

מפקחת כוללת מטעם החינוך הרגיל במשרד החינוך ומפקחת כוללת מטעם החינוך המיוחד.

פסיכולוג בית הספר

הורה לתלמיד עם צרכים מיוחדים

כמו כן, לוועדה מוזמנים:

  • איש מהצוות הרב-מקצועי מבית הספר בו לומד התלמיד.

  • הורי התלמיד מוזמנים, על מנת להשמיע את טיעוניהם.

  • ובנוסף רשאית הוועדה להזמין אנשי מקצוע ממגוון התמחויות לפי הצורך לקחת חלק בדיוני הוועדה, כגון רופא מומחה או עובד סוציאלי כהגדרתו בחוק העובדים הסוציאליים. גם להורים יש זכאות לבקש השתתפות של רופא מומחה או עובד סוציאלי בוועדה.


המלצות להורים לקראת ועדה

  • חשוב שתאספו את כל החומר המקצועי/ הרפואי שיש ברשותכם ותעבירו לבית הספר כדי לצרף בשלב זימון הועדה. במידה והילד נמצא בטיפול גורמים מקצועיים בקהילה כגון: טיפול רגשי, קלינאית תקשורת, קבוצה חברתית וכיוצא באלה- בקשו מכל אחד מהגורמים המטפלים סיכום ודוח מצב על הילד. זוהי זכותכם וחובתם של בעלי המקצוע לספק הסיכומים הללו.

  • הועדה שנמשכת כשעה, הינה מעמד לא פשוט להורים. עם זאת, כל הורה שרוצה לקחת חלק בהחלטות בנוגע לעתיד ילדו, כדאי ונחוץ שיגיע לוועדה.

  • יתר על כן, היות שההורים הם היחידים שבסופו של דבר יצטרכו ללוות את הילד בכל דרך שתיבחר עבורו – מומלץ להגיע לוועדה מוכנים, לאחר היכרות עם כל האפשרויות הקיימות ביחס לילדם, כך שיוכלו להציף את כל השאלות שיש להם וכן את עמדותיהם אם יש להם העדפות מסוימות. ההיכרות עם האפשרויות השונות יכולה להיעשות על ידי מחקר מקדים בדרכים הבאות: חקירה באינטרנט על מסגרות חינוך מיוחד התואמות את הלקות או המגבלה של ילדכם שיחה עם הורים לילדים במסגרות הייעודיות שנלקחות בחשבון או עם אנשי צוות מאותן מסגרות

  • אם יש שני הורים בתמונה, אז חשוב להגיע יחד. כפי שכבר אמרתי, זהו לא מעמד פשוט; מצב רגיש מאוד עבור ההורים, מציף ומבלבל, ותמיד טוב שיהיה לכם מישהו ככתף תומכת.

חלק מההורים כחלק מההכנה לשלב הוועדה, מתייעצים עם אנשי מקצוע מנוסים כדי לדון יחד בקשייו וצרכיו של הילד, כי ההורים הם אלו שמכירים את ילדם הכי טוב שאפשר, אבל לא תמיד יודעים להעביר את המסרים שלהם בשפה הנכונה ובאופן כזה שחברי הוועדה יקלטו אותם באופן המיטבי.



Kommentarer


Wave
bottom of page